Friday, 21 December 2012

Konsep membantu dalam Islam menyeluruh, bukan terhad pada mukmin sahaja.

                                                                 بسم الله الرحمن الرحيم
                                                                 ! Assalamualaikum !

  " Sesiapa berbuat kebaikan sama ada lelaki atau perempuan padahal ia beriman, maka Kami akan         Hadapkan dia dengan kehidupan yang baik. "

        Islam suatu agama yang menggalakkan umatnya saling menbantu dan hidup berkasih sayang. Nilai membantu insan lain dan menyegarkan rasa kasih sayang sesama manusia begitu indah yang akan membenihkan ikatan ukhuwah yang utuh.
         Rasullullah SAW telah menunjukkan kepada kita bagaimana untuk mempamerkan nilai tersebut dalam kehidupan. Malah Nabi SAW sendiri dalam kehidupan seharian Baginda diwarnai dengan variasi nilai kemanusiaan yang begitu mempersonakan termasuklah sikap membantu manusia lain dan pemupukan kasih sayang yang tinggi. Sekiranya nilai-nilai tersebut kita laksanakan dan jadikan rutin dalam kehidupan, maka kita telah mengamalkan sunnah Baginda. Kehidupan Baginda yang sangat luhur dengan kehebatan akhlaknya sewajarnya diteladani. Melalui akhlak peribadi yang suka membantu orang lain dan jiwa kita tebal dengan kasih sayang, akan membuahkan persaudaraan yang kuat.ini akan membentuk jalur kehidupan yang harmoni dan tenteram dalam masyarakat.
:) Terima Kasih sudi bertandang disini (:

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...